Posts Tagged ‘home fire safety’

The Junior Fire Marshall Quiz by the US Fire Administration

Saturday, March 1st, 2014

Be a Junior Fire Marshall! Be safe and help your family be safe from home fires. Ask a family member to help you take this quiz from the US Fire Administration for Kids. Circle the right answer.

Quiz:

Smoke alarms need brand new batteries at least:
a. Once a month
b. Once a year
c. Once every two years
d. Once every ten years

When escaping from a fire:
a. Take time to find your favorite toys
and pets.
b. Get out fast.
c. Hide.
d. Call 9-1-1.

Heaters are hot so be sure to:
a. Ask an adult to turn them on and off for you.
b. Turn them on and off yourself.
c. Leave them on all the time.
d. Place wet clothes to dry over them.

A working smoke alarm can warn you early to escape
when a _____ happens.
a. Fire
b. Thunderstorm
c. Flood
d. Earthquake

You should plan to have __________ escape routes
from each room in your home.
a. Zero
b. One
c. Two
d. Three

Electricity can be very dangerous. Never play with:
a. A pocket video game
b. A television remote control
c. Electrical cords, outlets or wall sockets
d. A flashlight

Smoke alarm batteries need to be __________
once a month to make sure they are working.
a. Cleaned
b. Shined
c. Disconnected
d. Tested

Call 9-1-1 or the fire department only if:
a. You need a ride home from school
b. There is a scary thunderstorm
c. There is an emergency
d. You have a question about fire safety

Only ______ can use fire safely.
a. Kids
b. Kids and adults
c. Teenagers
d. Adults

If you see matches or lighters in a room:
a. throw them away
b. tell a grown-up right away
c. hide them
d. pick them up

The Junior Fire marshal quiz
answers: 1) b 2) b 3) a 4) a 5) c 6) c 7) d 8) c 9) d 10) b

Be sue to check out the US Fire Administration for kids at www.usfa.dhs.gov/kids/html/marshal/

Time to Test Your Fire Safety Smarts

Friday, January 18th, 2013

The “Can Do” Kids took the Junior Fire Marshal Quiz, from the US Fire Administration for Kids and did very well!

Boys and girls it’s time to take the Junior Fire Marshal Quiz. Ready? Set? Go!

fire safety quiz

 

 

1. Smoke alarms need brand new batteries at least:
a. Once a month
b. Once a year
c. Once every two years
d. Once every ten years

2. When escaping from a fire:
a. Take time to find your favorite toys
and pets.
b. Get out fast.
c. Hide.
d. Call 9-1-1.

3. Heaters are hot so be sure to:
a. Ask an adult to turn them on and off for you.
b. Turn them on and off yourself.
c. Leave them on all the time.
d. Place wet clothes to dry over them.

4. A working smoke alarm can warn you early to escape
when a _____ happens.
a. Fire
b. Thunderstorm
c. Flood
d. Earthquake

5.You should plan to have __________ escape routes
from each room in your home.
a. Zero
b. One
c. Two
d. Three

6. Electricity can be very dangerous. Never play with:
a. A pocket video game
b. A television remote control
c. Electrical cords, outlets or wall sockets
d. A flashlight

7. Smoke alarm batteries need to be __________
once a month to make sure they are working.
a. Cleaned
b. Shined
c. Disconnected
d. Tested

8. Call 9-1-1 or the fire department only if:
a. You need a ride home from school
b. There is a scary thunderstorm
c. There is an emergency
d. You have a question about fire safety

9. Only ______ can use fire safely.
a. Kids
b. Kids and adults
c. Teenagers
d. Adults

10. If you see matches or lighters in a room:
a. throw them away
b. tell a grown-up right away
c. hide them
d. pick them up

The Junior Fire marshal quiz  answers: 1) b 2) b 3) a 4) a 5) c 6) c 7) d 8) c 9) d 10) b

The Firefighter is Our Friend

Friday, December 30th, 2011

Vacation week was coming to an end and soon it would be time to go back to school. But, today there is a guest speaker at “Can Do” Street Community Center.

A firefighter is speaking  to the “Can Dos” about fire safety.

Firefighter “Good morning boys and girls,” I’m Firefighter Jim. “Today I want to talk about fire safety. I want you all to know how to be safe from fire.”

The “Can Dos” could not help staring at all the clothing and equipment the firefighter had on.

He was even carrying a mask, which he put on for them to see. He was kind of scary looking with the mask on. Then Firefighter Jim explained why he needed the mask for his safety when he went into a burning building to rescue people and it all made sense to the “Can Dos.

Firefighter Jim said to the class, “If you are ever in a building where there is a fire, don’t run or hide from the firefighter who comes in to rescue you. Don’t be afraid of the mask he has to wear in order to breathe safely while trying to find you or others who need to be carried to safety. When a firefighter calls out to you, answer right away so he can find you. It is very hard to see in the dark caused by a fire, so let him here your voice loud and clear.”

The “Can Dos” listened very carefully. It was scary to think about being in a fire and having to be rescued, but they wanted to know how to help themselves if ever there was a fire.

Then firefighter Jim reminded them of how to prevent causing a fire:

  • Never play with matches or cigarette lighters
  • Never play near a stove that has lit burners
  • Don’t throw anything into a fireplace while it is burning
  • Don’t play with lit candles
  • Don’t use or play with fire works
  • Don’t start a fire in your yard to burn trash or leaves…leave that to the adults to do.

Firefighter Jim reminded the “Can Dos” that if they saw a fire, not to try to put it out, but to get away from the fire, to safety He also reminded them that if the fire was in their home to get out immediately and not try to go and get a favorite toy or a pet to take out with them. Once they were safely away from the fire they could call 911 or pull a fire alarm box if there was one nearby.

Walking home from the Community Center, the “Can Dos” spoke about Firefighter Jim’s visit. What he said made sense to them. The all agreed that firefighters truly are their friends.

The “Can Do” Kids Know at Home Fire Safety; Do You?

Tuesday, January 18th, 2011


Take the quiz below with a parent and see how much you know about what to do in case of a home fire.

The Home Fire Safety Quiz Part 1

1.       Does your family have a plan for being safe if a fire broke out in your house/apt?__________

2.       How will you get out of the house/apt?__________________________________________

3.       Do you have at least two ways of getting out of the house/apt to safety?

4.       Where will you meet up with your family?________________________________________

Part 2

5.       Circle where you need smoke detectors in your home:  top of stairs   bedrooms   basement  closet   back door

6.       Circle how often you need to test you smoke alarms: 1x a wk  1x a month  1x every 6 mos.

7.       Circle how often you need to change the batteries in your smoke alarms: 1x per mo.  1x per year

8.       Where do you need a fire extinguisher?____________________________________________

9.       Do you need/can you use a ladder rope to get to safety?______________________________

10.   What room(s) need a ladder rope?________________________________________________

11.   Do you practice home fire drills?__________________________________________________

12.   Why is having a fire drill in the evening the best time to have a drill?_____________________

Be sure to check our next post when we look at how you can help to keep your home or apartment safe by finding and fixing any fire hazards you might have in your home.