March 24th, 2014

Hattie HelpersgradeWillie and Nellie knew there was something wrong when Grandpa Dooley met them at the door. “Willie, Nellie, Grandma Hattie fell and sprained her ankle today.

She is resting in the living room,” said their grandpa. “Nellie asked,”Is she going to be okay?” Grandpa nodded ad led them into the living room.

There was Grandma Hattie, her foot propped up on a cushion, with her ankle wrapped. Nellie and Willie were careful not to touch her ankle when they hugged her.

Grandpa asked Willie and Nellie to sit down as he needed to talk with them about how they were going to have to be Grandma Hattie helpers until her ankle was better and she could walk on it again. Grandpa reminded them that he had to drive the school bus every morning and teach a music class in the afternoon. He would be out when they were getting ready for school, and would be out when they got home from school on Tuesdays and Thursdays.

Willie and Nellie looked unsure, but nodded in agreement. Willie said, “I’m supposed to got to Orrie’s for a play date tomorrow. Can I still go?” Grandpa shook his head no, and told Willie he was needed around the house. Grandpa suggested that Willie call Orrie and explain why he couldn’t come over the next day.

After Willie called Orrie, grandpa sat with him and Nellie and went over their helper chores while Grandma Hattie couldn’t walk. There were beds to be made, breakfast dishes to be done, waste paper baskets and trash to be emptied, the table set and cleared and the laundry folded and put away.  Willie’s eyes got bigger and bigger with each chore grandpa named. “Wow,” he said,” that’s a lot. What are you going to be doing grandpa?” Grandpa Dooley chuckled and said,”I will clean the house, wash your clothes, iron your clothes, cook the meals, do the grocery shopping and take care of grandma.” Willie answered,”I never realized how much grandma did around here!”

As they were talking, the doorbell rang. There stood Grandma Maureen, a dinner casserole in one hand and a list in the other. In she marched, checked out Grandma Hattie, sat down and began to read from the Grandma Hattie Helpers list.

Grandma Frances, Grandma Sue and some of the ladies from the senior group would drop off dinner meals each night. Grandma Maureen would do the ironing once a week, and look in on grandma each morning when grandpa was driving the school bus and Willie and Nellie had left for school.

Some of the “Can Do Kids, who live nearby, signed up to help Willie and Nellie with their after school chores.

When Grandma Maureen finished reading from the list, Willie burst out saying,”Yeah for the Grandma Hattie helpers!”

Share This
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
March 19th, 2014

It was the monthly meeting of the “Can Do” Kids Cooking Club and all the members were lined up outside the small kitchen behind the cafeteria in the “Can Do” Street Community Center.

It wasn’t much of a kitchen but it was all they had to work in. It really was a kitchen for adults. The counters were too high for them. They needed to stand on stools to reach the counter tops and do their preparations. The oven and refrigerator doors were too heavy for them, so Miss Hattie, the club moderator, always had to open these doors for them.

They brought all the ingredients they would need to make sandwiches and flower cupcakes to serve at the “Spring Luncheon” for the seniors club. Every year the “Can Do” Kids Cooking Club made and served sandwiches and a special dessert. They looked forward to the event and so did the seniors, especially since their grandmas were in the seniors club.

The “Can Do”s were getting nervous. Why was the kitchen door locked? Where was Miss Sue, the center director, to let them in to the kitchen?  Where was Miss Hattie? It was getting late. If they didn’t get started soon they would be late getting the food to the luncheon.

Just then the kitchen door opened and there was Miss Hattie who told the “Can Dos” that she had a surprise for them. Then she led them into the kitchen where all the seniors were standing in front of the work areas. The Seniors all yelled, “Surprise!”

When the seniors stepped away from where the cabinets were,  the “Can Do” Kids Cooking Club members couldn’t believe their eyes!

The kitchen was all new with cabinets and cupboards and counter tops that were just the right height for kids. Why, there was even a stove and refrigerator that was just the right height for them that had easy to open doors.

Miss Hattie stepped forward and said, “You children are always doing nice things for us. So, we decided to take some of the money from our treasury and pay to have the kitchen made “Kid Size” for your club.”

The “Can Do” kids were so happy. They hugged each and every senior as each senior headed upstairs to their meeting room.

Then they got busy in the new kitchen, making sandwiches and the prettiest flower cupcakes!

kitchen

Share This
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
March 13th, 2014

water park

The “Can Dos’ were all sitting around at lunch time talking about what they were going to do over Spring break from school. Nellie was bursting to share her news, “We are going to visit my Aunt Bessie in Florida. She lives near a water park.”

Hector jumped in saying, “Wow, you are so luck; water parks are s-o-o much fun! “ Then it was “Orrie’s turn to jump in. “Hector is right, water parks are so much fun, but if you want to have fun and be safe you need to remember some things.”

Willie chimed in, saying, : my grandpa say that Nellie and I have to do the following things or our visit at the water park will be very short.”

Here is Grandpa Dooley’s list of water park do’s and don’ts:

  • Read all the signs before going on a ride.
  • Make sure you are tall enough and old enough.
  • Ask questions if you are not sure about how you’re supposed to go on the ride.
  • On most water slides, you should go down face up, arms crossed behind your head, and feet first with your ankles crossed
  • When you go from ride to ride, don’t run. It’s slippery!
  • Bumping into others on a slide can hurt. That’s why no “chains” of people are allowed on water rides. So, count five seconds after the rider ahead of you has gone before you take your turn.
  • Wear a life preserver — the water park supplies it for a reason.

 

Have fun at the water park Nellie and Willie! Take pictures!

 

 

Share This
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
March 8th, 2014

Coach Campbell was giving the “Can Dos’ a pop quiz about sports. They were doing fine until he asked about inline skating. So, he had the “Can Dos” take seats in the gym bleachers and he began to share what he knew.

skating“Inline skating is a form of roller skating. Skaters wear shoes with wheels set in a straight line on the bottom.

Inline skates were invented by a Minnesota hockey player so that he could skate during the off-season. California has the most inline skaters — 3.6 million residents regularly go inline skating. Many professional skiers use inline skating to train during the off-season, because some of the skills of each activity are the same.

There are several different types of inline skates, depending on the type of skating you do. Recreational skates have a plastic boot and 4 wheels. These skates are best for beginners.

No matter what kind of skates you wear, always wear a helmet, as well as wrist guards, elbow pads, and knee pads.

You can avoid getting hurt when inline skating by making sure your helmet and pads are on correctly. Your helmet should be tightly buckled, with the front coming down to right over your eyebrow, and your pads should be on tight, so they don’t slip while you are skating. It’s also important that your helmet is approved by one of the groups who test helmets to see which ones are the best: the Consumer Product Safety Commission (CPSC) or Snell B-95 standards are best for inline skating helmets.

Practice balancing on your skates by walking in them on a flat, grassy area. As you move to the pavement, balance yourself without trying to move. Gradually begin to skate by moving forward, but not too fast. Keep your knees bent and flexible when you skate — it will keep you more stable. And if you fall — fall forward. Then you will fall on your kneepads — they’re there to protect you!

If you try inline skating, make sure you are always in control of your speed, turns and stops, and be careful of cracks in the pavement where you are skating — they can be dangerous if your wheels get caught in them. It’s best to go skating out of the way of traffic and other people (skating rinks are great places to skate). As a beginner, it is best to skate with friends and family.”

Source: CDC, USA.gov

Share This
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
March 1st, 2014

Be a Junior Fire Marshall! Be safe and help your family be safe from home fires. Ask a family member to help you take this quiz from the US Fire Administration for Kids. Circle the right answer.

Quiz:

Smoke alarms need brand new batteries at least:
a. Once a month
b. Once a year
c. Once every two years
d. Once every ten years

When escaping from a fire:
a. Take time to find your favorite toys
and pets.
b. Get out fast.
c. Hide.
d. Call 9-1-1.

Heaters are hot so be sure to:
a. Ask an adult to turn them on and off for you.
b. Turn them on and off yourself.
c. Leave them on all the time.
d. Place wet clothes to dry over them.

A working smoke alarm can warn you early to escape
when a _____ happens.
a. Fire
b. Thunderstorm
c. Flood
d. Earthquake

You should plan to have __________ escape routes
from each room in your home.
a. Zero
b. One
c. Two
d. Three

Electricity can be very dangerous. Never play with:
a. A pocket video game
b. A television remote control
c. Electrical cords, outlets or wall sockets
d. A flashlight

Smoke alarm batteries need to be __________
once a month to make sure they are working.
a. Cleaned
b. Shined
c. Disconnected
d. Tested

Call 9-1-1 or the fire department only if:
a. You need a ride home from school
b. There is a scary thunderstorm
c. There is an emergency
d. You have a question about fire safety

Only ______ can use fire safely.
a. Kids
b. Kids and adults
c. Teenagers
d. Adults

If you see matches or lighters in a room:
a. throw them away
b. tell a grown-up right away
c. hide them
d. pick them up

The Junior Fire marshal quiz
answers: 1) b 2) b 3) a 4) a 5) c 6) c 7) d 8) c 9) d 10) b

Be sue to check out the US Fire Administration for kids at www.usfa.dhs.gov/kids/html/marshal/

Share This
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks