Archive for the ‘Do You Know?’ Category

Kids Didn’t Always Get Presents on Christmas

Sunday, December 15th, 2013

christmas presentsThe “Can Dos” were all sitting around at their classroom tables, during recess, talking about what they hoped to be getting for Christmas.

Miss Pat couldn’t help but overhear their conversations. She decided to make a history lesson out of celebrating Christmas in colonial days. She thought the class would be surprised to learn a few things about the giving and getting of presents.

Miss Pat called the class to order and said she had a story to tell them. Since the “Can Dos” love her stories, they sat quietly and listened as she began her story.

“A long time ago, before our country was a country, the first settlers celebrated Christmas very differently than we celebrate today. In some of the colonies, where our original settlers lived, they didn’t celebrate Christmas at all! In the colonies where Christmas was celebrated it was a holiday that lasted 12 days, with a big party on the last day called 12th night. The parties were mostly for adults.

Children got to participate in special meals that were eaten during the holiday time but they usually didn’t receive Christmas gifts.

In the southern part of our country, colonists made giving presents a part of the Christmas celebration when they gave gifts to servants and others who worked for them. In some southern colonies children also received gifts. It wasn’t like today though. Each child got only one gift. It was usually something practical or considered special treat that a child would enjoy. It was rarely a large gift.

As the years went on and more immigrants from different countries came to our country they brought with them their Christmas customs. One such custom that we all love is displaying and decorating  a Christmas tree. Immigrants from Germany made this custom popular in our country. Gift giving, especially gifting children, became more popular and children began to receive more than one gift in celebration of Christmas.”

The “Can Dos” all sat quietly, looking at Miss Pat, then Hector raised his hand and, when called on, said,”Boy I’m glad I didn’t live in colonial days”!

The class all agreed, thinking how lucky they are to be living now and not when kids didn’t get gifts on Christmas!

Willie and Nellie Explain Veterans Day

Sunday, November 3rd, 2013

Veterans“Class, the week after next week we have a holiday.  Does anyone know what it is” asked Miss Pat.

Orrie raised his hand and Miss Pat called on him. “It’s called Veterans’ Day.”   “Do you know why it is called that, ” asked Miss Pat. Orrie said no.

Miss Pat asked if anyone else might know why the holiday is called Veterans Day.

Willie raised his hand and when Miss Pat called on him he said, “May Nellie and I share about Veterans Day?”  “Of course,” answered Miss Pat. “You and Nellie come to the front of the room where we can all see and hear you better.”

Willie and Nellie went to the front of the class and Miss Pat sat down in her chair. Willie began talking. “My mom is in the Army, so I know about Veterans Day.” Nellie said,”We live with are grandma and grandpa while mom is overseas serving our country.”  Willie added, “Yeah, my mom is a veteran cause she serves in our military and keeps are country safe!”

Hector  raised his hand and asked, “So, what’s that got to do with Veterans Day?” Willie sighed and said, “A long time ago, after a big war that our soldiers fought in, our Congress voted to have a special day to honor the men and women who fight for our country. So, each year, on November 11, we honor the service of all the men and women of our Army, Navy, Marine Corps, Air Force and Coast Guard. We have parades and ceremonies and other activities to thank them for their courage and for keeping us safe.”

“Thank you Willie and Nellie. That was a great way to describe Veterans Day. Class, who can think of a way we can honor our men and women in the military, on Veterans Day,” asked Miss Pat.

Hector started bouncing around in his seat, too excited to wait for Miss Pat to call on him and shouted out, “I  know, I know, let’s all write them a thank you card.”  “Hector, that’s a great idea, but I need to remind you that you know you are supposed to raise your hand when you want to speak in class,” said Miss Pat.  Hector looked embarrassed, forgot to raise his hand again and called out,”Sorry Miss Pat.”

“Okay,” said Miss Pat, everyone who wants to write a thank you card to our service men and women, raise your hand.” All the “Can Do” kids raised their hands. Miss Pat smiled and said,”Tomorrow we will work on the cards for our veterans. I will get the address of where we can send our cards.”

A Halloween Happening

Thursday, October 24th, 2013

Halloween houseHalloween is always a big event on “Can Do” Street!

Just about everyone participates in Halloween, even adults who don’t have kids or grandkids because it is always so much fun.

The Halloween celebration starts at the recreation center, which is decorated both outside and inside to look like a haunted house. Everyone gathers around 2 PM. The “Can Do” kids carry and hang up their Halloween costumes in the storage room to be put on just before they go trick or treating.

They walk through a pumpkin patch and each “Can D0″ picks out a pumpkin to paint in the crafts class. There’s a hall of funny mirrors maze where the “Can Dos” walk through and see themselves as all different shapes and sizes.

Then the “Can Do” Kids take a tour of the haunted house, stopping  to look at the decorated rooms. If they want, they can paint a window pane on one of the windows of the house and the best window painter gets a prize.  Some of the “Can Dos”  make Halloween desserts that everyone can enjoy at supper  before going trick or treating. The seniors club members help the kids make and decorate:

  • popcorn balls
  • eyeball in mud pudding ( marshmallow with a dried cranberry stuck in the middle and sitting in a small bowl of instant chocolate pudding )
  • pumpkin bread
  • ghost and witch cookies

Just before supper some of the “Can Dos”, who have been taking square dancing lessons put on a show of what they have learned. Then the choral group, directed by Grandpa Dooley, the music instructor, sing Halloween songs and the audience sings along.

At dinner, in the recreation center cafeteria, the “Can Dos” eat with all their parents and friends and other adults.

Then it is time…time to have faces painted to match costumes…time to get into costumes. Then the big event…the ragamuffin parade, when all the kids parade around in their costumes, parents and grandparents take pictures and there are prizes for the best costumes.

Just when the “Can Dos ‘ think they can’t possibly have any more fun…it is time to trick or treat up and down “Can Do” Street and all the side streets!

Some of the adults leave to get back home in time to give out Halloween treats to the kids as they go from door to door.

Parents and grandparents walk with the children and stay with them as they go from house to house tick or treating. The “Can Dos” all mind their manners, saying thank you when they are handed a treat.

After they visit the last house, it is time to go home. Once home, each “Can Do” spills out his or her bag of  Halloween treats to see what treats the bag holds.

The moms and dads usually say, “You can eat one treat now, then it is off to bed. Tomorrow is soon enough to portion out your treats over the next few weeks, so you don’t get a stomach ache”.

And that is how Halloween happens on “Can Do” Street!

Time to Test Your Fire Safety Smarts

Friday, January 18th, 2013

The “Can Do” Kids took the Junior Fire Marshal Quiz, from the US Fire Administration for Kids and did very well!

Boys and girls it’s time to take the Junior Fire Marshal Quiz. Ready? Set? Go!

fire safety quiz

 

 

1. Smoke alarms need brand new batteries at least:
a. Once a month
b. Once a year
c. Once every two years
d. Once every ten years

2. When escaping from a fire:
a. Take time to find your favorite toys
and pets.
b. Get out fast.
c. Hide.
d. Call 9-1-1.

3. Heaters are hot so be sure to:
a. Ask an adult to turn them on and off for you.
b. Turn them on and off yourself.
c. Leave them on all the time.
d. Place wet clothes to dry over them.

4. A working smoke alarm can warn you early to escape
when a _____ happens.
a. Fire
b. Thunderstorm
c. Flood
d. Earthquake

5.You should plan to have __________ escape routes
from each room in your home.
a. Zero
b. One
c. Two
d. Three

6. Electricity can be very dangerous. Never play with:
a. A pocket video game
b. A television remote control
c. Electrical cords, outlets or wall sockets
d. A flashlight

7. Smoke alarm batteries need to be __________
once a month to make sure they are working.
a. Cleaned
b. Shined
c. Disconnected
d. Tested

8. Call 9-1-1 or the fire department only if:
a. You need a ride home from school
b. There is a scary thunderstorm
c. There is an emergency
d. You have a question about fire safety

9. Only ______ can use fire safely.
a. Kids
b. Kids and adults
c. Teenagers
d. Adults

10. If you see matches or lighters in a room:
a. throw them away
b. tell a grown-up right away
c. hide them
d. pick them up

The Junior Fire marshal quiz  answers: 1) b 2) b 3) a 4) a 5) c 6) c 7) d 8) c 9) d 10) b

Name Those Flowers!

Sunday, April 15th, 2012

flowersDuring school break, some of the “Can Dos” went on a day trip to the Botanical Gardens to view the spring flowers on display and learn their names. 

The trip was sponsored by the “Can Do” Street Community Center. Some of the members of the Seniors Club went along as chaperons. Since some of the members of the Seniors Club kept flower gardens, they made excellent tour guides.

Once at the Botanical Gardens, the “Can Dos” were broken up into small groups of four. Each group had a senior tour guide.

They made there way through the beautiful displays of flowers, stopping to smell the flowers, learn their names and how to take care of them.

When they got back to school after the break, Miss Pat asked the “Can Dos” that went on the trip to share with the rest of the class about what they saw and what they learned.

That evening, Miss Pat decided to make a matching game about spring flowers. Well, it was tough, because not all the class was familiar with the names of the flowers and how to spell their names. Miss Pat had to help out more than usual with this matching game.

Guess who did the best. Nope, not Orrie. It was Willie. How come? Well, he helps his grandpa, Grandpa Dooley, plant and care for his flower garden, so he knew the names of all the flowers.

Okay, your turn. Go to the “Can Do”Club House…choose games and choose “Spring Flowers.”