Archive for January, 2013

Puppies who Become Service Dogs

Monday, January 28th, 2013

Do you know that it takes very special training to prepare a puppy to become a service dog?

What is a service dog? Why it’s a dog with a very special job. Service dogs help children and adults with disabilities have a full life. There are service dogs who are  guiding eyes for those who can’t see. Service dogs help people with all kinds of disabilities including those who can’t hear or have physical disabilities.They are wonderful companions, faithful friends, and hard workers.

Most service dog puppies come from special programs that raise and train service dogs. Soon after a puppy is born he or she is placed with a volunteer puppy raiser family until he or she is ready to be trained as a service dog.

The puppy raiser families teach the puppies to be well behaved dogs. They also make sure the puppies get lots of love and experience many different places and things in the community.

Puppies are tested during the time they live with the puppy raisers to make sure they will make good service dogs.  The puppies return to the training center where they came from when they are between twelve and eighteen months old to again be tested. If a puppy meets the requirements, he or she goes on for training that will prepare him or her for a life of assisting a person with a disability. If a puppy doesn’t meet the requirements, he or she is put up for adoption.

The average service dog works for eight years. If the person with the disability can’t take care of him or her and the new service dog, the retired service dog may be returned to the program that he or she came from. The program may find the retired dog a new home. Many families want these dogs because they are so well trained and make good pets.

The next time you see a service dog, remember not to pet him. He is working and you don’t want him to forget, even for a moment, that someone depends on him.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Plus
  • Print

Time to Test Your Fire Safety Smarts

Friday, January 18th, 2013

The “Can Do” Kids took the Junior Fire Marshal Quiz, from the US Fire Administration for Kids and did very well!

Boys and girls it’s time to take the Junior Fire Marshal Quiz. Ready? Set? Go!

fire safety quiz

 

 

1. Smoke alarms need brand new batteries at least:
a. Once a month
b. Once a year
c. Once every two years
d. Once every ten years

2. When escaping from a fire:
a. Take time to find your favorite toys
and pets.
b. Get out fast.
c. Hide.
d. Call 9-1-1.

3. Heaters are hot so be sure to:
a. Ask an adult to turn them on and off for you.
b. Turn them on and off yourself.
c. Leave them on all the time.
d. Place wet clothes to dry over them.

4. A working smoke alarm can warn you early to escape
when a _____ happens.
a. Fire
b. Thunderstorm
c. Flood
d. Earthquake

5.You should plan to have __________ escape routes
from each room in your home.
a. Zero
b. One
c. Two
d. Three

6. Electricity can be very dangerous. Never play with:
a. A pocket video game
b. A television remote control
c. Electrical cords, outlets or wall sockets
d. A flashlight

7. Smoke alarm batteries need to be __________
once a month to make sure they are working.
a. Cleaned
b. Shined
c. Disconnected
d. Tested

8. Call 9-1-1 or the fire department only if:
a. You need a ride home from school
b. There is a scary thunderstorm
c. There is an emergency
d. You have a question about fire safety

9. Only ______ can use fire safely.
a. Kids
b. Kids and adults
c. Teenagers
d. Adults

10. If you see matches or lighters in a room:
a. throw them away
b. tell a grown-up right away
c. hide them
d. pick them up

The Junior Fire marshal quiz  answers: 1) b 2) b 3) a 4) a 5) c 6) c 7) d 8) c 9) d 10) b

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Plus
  • Print

Hector Is Not So Good at Doing Chores

Sunday, January 13th, 2013

Hector FrontHector is great at eating, sleeping, skateboarding, computers and math but he is not good at doing his chores.

Hector and his sister Maria have chores. Hector’s mom says,”We all live in this house and we all need to do our fair share of keeping the house nice.”  Hector agrees but when it is time to do his chores he forgets or hopes his mom will forget!

One of Hector’s chores is to empty the garbage every night after dinner. He always puts it off. When his mom reminds him,  he says he will do it in a few minutes. Most of the time he doesn’t do it.

Hector and Maria are supposed to make their beds each morning. Most mornings Hector doesn’t make his bed. He is also supposed to put his dirty clothes in the hamper each night. Most times he throws them in the corner of his room. By Friday he is often out of underwear.

Hector’s mom says if he doesn’t start doing his chores he is not going to be able to watch his favorite TV show and lose time on the family computer.

What does Hector need to do to remember to do his chores? What do you do to remember your chores?

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Plus
  • Print

The First Day Back to School After the Holidays

Thursday, January 3rd, 2013

The first day back to school after the holiday was cold and rainy. The “Can Dos” were having a hard time concentrating on school work.

Luckily, Miss Pat knew the “Can Dos”needed some help getting back in the school grove. So, she made two computer games to ease them back into their computer lessons.

She made two matching games about the toys the children got.

Why don’t you play along with the “Can Dos”? Go to the Club House on “Can Do” Street, click on it, then click on games. Look for the games called Show and Tell, click on them and play!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Plus
  • Print